Als ondernemer werk je vaak in je business in plaats van aan je business. Werkprocessen kunnen hierdoor verouderd raken zonder dat je het door hebt. De huidige ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Geef jij prioriteit aan het onderhouden van je werkprocessen?

Loop geen vernieuwingen mis

Door nieuwe oplossingen in te zetten kun je vaak al snel en eenvoudig een verbetering doorvoeren waardoor je kunt groeien. Maar omdat de waan van de dag vaak overheerst, loop je dit mis. Als je hier geen stap in zet blijf je waar je bent en doen wat je doet. Je groeit niet. Dat hoeft nu nog geen probleem te zijn maar je loopt vernieuwingen mis en bent hierdoor mogelijk op termijn niet flexibel genoeg als bedrijf.

‘Daar kom ik niet aan toe’, hoor ik regelmatig. Begrijpelijk, want je hebt als ondernemer een business te runnen. En investeren in een lange termijn doel draagt niet direct zichtbaar bij aan de omzet. Waardoor werken aan continu verbetering vaak geen prioriteit krijgt. Maar investeren in het optimaliseren van je werkwijze en systemen is wel fundamenteel voor je gezondheid, het bestaan en de doorgroei van je onderneming op de lange termijn.

Creëer een goede basis

In alle vernieuwingen, diverse systemen, tools en mogelijkheden om te groeien wordt vaak vergeten hoe belangrijk een goede basis van werkprocessen eigenlijk is. Juist in de lange termijn investering van een stevige basis ligt je grootste winst. Als je leert hoe je op een ander manier naar je processen kunt kijken en hoe je dit kunt aanpakken ontdek je meer mogelijkheden van groei. En dat hoeft helemaal geen langdurig traject te zijn.

Door hulp in te schakelen en te leren hoe je dit kunt doen op een manier die bij jou past, kun je dit bereiken.  zonder het inhuren van extra personeel of het volgen van allerlei trainingen en workshops. Zo bespaar je tijd, energie en geld. En kun jij doen waar jij goed in bent, namelijk het runnen van jouw business.

Veranderen doe je gericht op de toekomst. Maar het gebeurt in het nu. En je doel, dat bereik je pas later en meestal niet zoals je dat van tevoren had bedacht. De weg er naartoe loopt vaak heel anders dan je had verwacht of had kunnen bedenken. Hierbij een aantal tips om zelf mee aan de slag te gaan.

5 tips

 1. Maak duidelijk waarom de verandering zo belangrijk is en creëer betrokkenheid door de status te blijven delen.
 2. Maak er een project en geef het een toffe naam.
  Zorg ervoor dat je tijd en aandacht hebt of geeft om hieraan te blijven werken. Elke stap is er tenslotte 1.
 3. Maak een plan mét deadline.
  Neem de verantwoordelijkheid of maak een duidelijke rol- en taakverdeling. Zonder plan gaat het niet lukken.
 4. Ga stap voor stap aan de slag en rond een stap helemaal af.
  Dit zorgt ervoor dat je kleine successen kunt vieren, je systematisch te werk gaat en volledig kunt focussen op de volgende stap naar verbetering.
 5. Gebruik een tool.
  Dit zorgt voor overzicht, inzicht in de tussenstappen en de planning van het project. Zelf werk ik bijvoorbeeld graag met Trello.

Met deze tips kun jij aan de slag om verbeteringen in jouw business door te voeren.
Je doel stellen kan een uitdaging zijn. Uit de praktijk blijkt het stellen van doelen voor veel ondernemers vaak niet het moeilijkste, maar vertaling naar wat je vandaag moet doen en hoe je dat vasthoud.

Kun jij onderweg wel wat hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met me op.

Groet,