Een doel is iets wat jij wil bereiken. Een droom of verlangen. Iets wat je wenst voor jezelf. Iedereen met een doel heeft daar zo zijn of haar persoonlijke of zakelijke redenen voor.
Met dit artikel wil ik je helpen om een stap in de richting van jouw doelen te zetten. Na het lezen van dit artikel weet je wat een doel is, waarom je doelen zou moeten stellen en hoe je dat kunt doen.

Doelen stellen, waarom zou je?

Het stellen van de doelen is belangrijk voor het bereiken van effectieve groei en betere resultaten. Het werkt motiverend. Als je doel helder is, kun je met dat in gedachte jouw aandacht richten op de taken die nodig zijn om dat te gaan bereiken. Hierdoor ben je minder bezig met bijzaken en daardoor verspil je minder tijd en energie aan zaken die niet relevant zijn. Pure winst!

Het stellen van doelen biedt ruimte voor zelfreflectie. Dit heb je nodig om je doel bewust af te stemmen op je gevoel en even stil te staan om te kijken waar je staat, of je nog op de manier werkt zoals jij dat wil en om waar nodig bij te sturen. Maar ook om te kunnen zien hoe ver je al bent gekomen. Dit levert je hele waardevolle informatie op. Met deze belangrijke informatie kun je bijsturen waar dat nodig is.

Waar het vaak misgaat

Regelmatig stellen we onszelf doelen. Je kent ongetwijfeld de jaarlijkse goede voornemens. Misschien heb jij ze ook gemaakt voor dit jaar. Heb jij jezelf al een actieplan voor de dingen die je anders wil gaan doen? Zeker aan het begin van een nieuw jaar zijn we hier ontzettend goed in. Je neemt het besluit om bepaalde dingen anders te gaan doen. Vaak is een helder inzicht de aanleiding voor je besluit. Maar heb je ook een plan gemaakt en de taken die hierbij horen volgehouden?

Nieuwe doelen stellen is in de ideeënfase vaak heel inspirerend, het levert onwijs veel positieve energie op. Het geeft even de kans om weg te drome. Want, hoe tof zou het zijn als je dat ultieme doel zou bereiken? Denk je eens in als het lukt. Dat idee alleen al levert je waarschijnlijk een big smile op. Dus voor het bereiken van je doel heb je heel wat over, toch?

In de praktijk haken echter op dit punt veel mensen af. Want op het moment dat je beseft dat de realiteit er toch wezenlijk anders uitziet dan je dagdroom, zie je ineens allerlei drempels en obstakels voor je op de weg liggen. Dit kan je enthousiasme direct de nek omdraaien. En dat is onwijs zonde, want het was toch jouw besluit. Dit besluit is een ontdekkingstocht waard. Dus laat je niet afschrikken door die drempels, er is geen sluiproute naar succes. De realiteit ziet er misschien anders uit, maar het is aan jou om dat te gaan veranderen. Hoe? Door te gaan ontdekken en leren hoe je dat kunt doen. Uiteraard op een manier die bij jou past.

Hoe dan?

Met een actieplan voor je doel kun je over deze zogenaamde drempels heen. Dat klinkt als een hapklare oplossing maar zo simpel is het zeker niet. Gun het jezelf om dit als een proces te zien. Een proces waarin je besluit om aan je doel te gaan werken waarbij je gaat leren hoe je hier comfortabel stappen in kunt zetten. Vaag jezelf eens af: Waar sta ik nu? Waar wil ik heen? Wat zou een eerste stap kunnen zijn? Welke drempels zie ik?

“Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren”

Gun jezelf onderweg de tijd om je skills verder te ontwikkelen en eigen te maken. Maak het plan haalbaar en de stappen niet te groot. Zo zorg je ervoor dat je hieraan blijft werken totdat je er comfortabel mee bent. Wanneer je eenmaal comfortabel bent met het zetten van de stappen groet je zelfvertrouwen. Hierdoor kun vaker of grotere stappen gaan zetten. En zodra ook die grotere stappen goed gaan, groeit je zelfvertrouwen verder met je mee. Zodat je uiteindelijk na de leerperiode, bewust en bekwaam bent in het ondernemen van actie in de richting van je doel. Ofwel je ziet drempels niet meer als blokkades maar als kansen om te groeien en verder te ontwikkelen.

Wil jij van je droom of doel realiteit maken? Ga dan aan de slag met de bovenstaande vragen en start met een plan. Neem nu het besluit om te blijven dromen of om er écht voor te gaan!

Lijkt het je fijn om een keer te sparren over de mogelijkheden om je doel te behalen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Groet,