Waarom doelen stellen belangrijk is en hoe je ze kunt behalen

Een doel is iets wat jij wil bereiken. Iedereen met een doel heeft daar zo zijn of haar persoonlijke of zakelijke redenen voor.
Met het schrijven van deze blog is het is mijn doel om je te helpen een stap richting jouw doelen te zetten. Na het lezen van dit artikel weet je waarom je doelen zou moeten stellen en hoe je dat kunt doen. Wat is jouw doel?

Waarom zou je doelen stellen

Het stellen van de doelen is belangrijk voor het bereiken van effectieve groei en leidt tot betere resultaten. Het werkt motiverend. Want als je doel helder is, richt je je aandacht op dat wat jij wil bereiken. En ben je minder bezig met bijzaken. Daardoor verspil je dus ook minder tijd en energie aan zaken die niet relevant zijn. Pure winst!

Het stellen van doelen zorgt daarnaast voor feedback en reflectie. Dit heb je nodig om onderweg naar je doelen even stil te staan. Om te kijken waar je staat en te evalueren. Ben je nog op de goede weg? Heb je de stappen gezet die je wilde zetten? Zo niet, waarom is dat nog niet gelukt? Dit levert je hele waardevolle informatie op. Met deze belangrijke informatie kun je bijsturen waar dat nodig is.

Waar het vaak misgaat

Regelmatig stellen we onszelf doelen. Je kent ongetwijfeld de jaarlijkse goede voornemens. Misschien heb jij ze nu ook al weer gemaakt voor het nieuwe jaar. Heb jij jezelf al  voorgenomen om dingen anders te gaan doen? Zeker aan het begin van een nieuw jaar zijn we hier ontzettend goed in. Je neemt het besluit om de dingen anders te gaan doen. Vaak is een helder inzicht de aanleiding voor je besluit. Maar heb je het ook volgehouden?

Nieuwe doelen stellen is in de ideeënfase vaak heel inspirerend en levert onwijs veel positieve energie op. Het geeft de kans om te dagdromen. Want, hoe tof zou het zijn als je dat ultieme doel zou bereiken? Denk je eens in. Dat idee alleen al levert je waarschijnlijk een big smile op. Dus voor het bereiken van je doel heb je heel wat over, toch?

In de praktijk haken echter op dit punt veel mensen af. Want op het moment dat je beseft dat de realiteit er toch wezenlijk anders uitziet dan je dagdroom, zie je ineens allerlei drempels en obstakels voor je op de weg liggen. Dit kan je enthousiasme direct de nek omdraaien. En dat is zonde, want het is een goed besluit. En een ontdekkingstocht waard. Dus laat je niet afschrikken door die drempels, er is geen sluiproute naar succes. De realiteit ziet er misschien anders uit, maar het is aan jou om dat te gaan veranderen. Hoe? Door te leren hoe je dat kunt doen.

Hoe dan?

Met een goed actieplan ga je over die drempels heen. En dat begint bij een eerste stap zetten. En eenmaal onderweg wordt het steeds makkelijker en daardoor ook meteen een stuk leuker. Dat klinkt als een hapklare oplossing die we in de praktijk vaker tegenkomen maar zo simpel is het zeker niet. Je zult het jezelf moeten gunnen om dit als een proces te zien. Een proces waarin je leert hoe je comfortabel stappen kunt gaan zetten. En dat begint bij die eerste stap in de richting van jouw drempel. Vanaf het punt waar je nu staat.

Dus vraag jezelf eens af: Waar sta je nu? Waar wil je heen? Wat wordt je eerste stap?

Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren

Maak de eerste stap niet te groot. Zo zorg je ervoor dat je stappen blijft zetten totdat je er comfortabel mee bent. Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren. Eenmaal comfortabel ga je vanzelf grotere stappen zetten. Als die grotere stappen goed gaan, krijg je steeds meer vertrouwen en kun je zelfs leren hoe je op den duur een aanloop kan nemen richting een volgende drempel en dan wordt het leuk!

Iets voornemen is proberen, proberen is vrijblijvend. Doen is commitment afgeven en de verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt wel om een analyse van jezelf. Stel jezelf dus goede vragen; waar sta je nu op dit moment. Wat houdt je tegen om die eerste stap te zetten richting je doel? Waarom is het nog niet gelukt dit doel te behalen? Wie zou je bij het zetten van die eerste stap kunnen helpen?

Wil je een keer sparren over de mogelijkheden om jouw doelen te behalen? Neem gerust contact met me op.

Groet,