Met de juiste focus werken aan je taken, hoe dan? In de snelle en digitale wereld van vandaag zijn we altijd en overal verbonden. Het is een uitdaging om je focus te behouden en afleiding te vermijden. Hier een aantal tips om je te helpen meer focus te krijgen:

 1. Stel duidelijke doelen
  Weet jij wat je doel is? En waarom je dit zo graag wilt? Helder voor je zien en begrijpen wat je wilt bereiken, kan je helpen om je op de taak te concentreren. Als je je realiseert dat elke taak, hoe klein ook, bijdraagt aan je uiteindelijke doel helpt je om gemotiveerd en onderweg te blijven.
 2. Elimineer afleidingen
  Afleidingen zijn er in zoveel vormen, denk aan sociale media, e-mail en telefoonmeldingen. Kijk eens goed en kritisch naar de bronnen die jouw afleiden, maak eventueel een lijstje of houdt een week een focusdagboek bij en onderneem gericht actie om ze uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld door je meldingen uit te schakelen, in een rustige omgeving te werken of een ruis onderdrukkende koptelefoon te gebruiken.
 3. Werk in tijdsblokken volgens de Pomodoro techniek
  Hierbij wordt het werk opgedeeld in korte, gerichte intervallen, bekend als “Pomodoros”. Neem na elke Pomodoro een pauze om uit te rusten en op te laden voordat je aan de volgende begint. Deze techniek werkt als volgt: 25 minuten werken, 5 minuten pauze, 25 minuten werken en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur.
 4. Geef taken prioriteit
  Maak een lijst van de taken die je moet uitvoeren en deel ze in op basis van belang en urgentie. Dit helpt je te concentreren op de belangrijkste taken en voorkomt dat je verzandt in minder belangrijke taken.
 5. Neem pauze
  Simpele tip denk je wellicht maar niet eenvoudig voor hardwerkende onderneemsters. Laat je niet leiden door de waan van de dag. Neem tijdens je dag regelmatig pauzes om je hoofd en lijf te laten rusten. Denk hierbij aan een korte wandeling, even stretchen, of een meditatie.
 6. Train je aandacht
  Je aandacht trainen, ofwel mindfulness betekent dat je jezelf traint om aanwezig te zijn in het moment en jezelf bewust zijn van je gedachten en emoties. Het kan je helpen om geconcentreerd te blijven en te voorkomen dat je wordt afgeleid.
 7. Slaap voldoende
  Slaap is essentieel voor het behoud van focus en cognitief functioneren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je aandacht erbij te houden gedurende de dag.
 8. Beweeg regelmatig
  Regelmatig sporten of bewegen verbeterd je concentratie en geheugen. Streef naar minstens 30 minuten beweging per dag.

Focus is een essentieel onderdeel van je productiviteit en succes. Met deze tips kun jij je focus verbeteren en meer bereiken, zowel persoonlijk als professioneel.

Wil je graag meer focus maar heb je geen idee waar te beginnen, neem vrijblijvend contact op. Ik help je graag op weg.

Enjoy the roadtrip of life!

Groet!